Чим корисна мікориза для рослин?

Мікориза – це симбіоз між грибом і кореневою системою рослин. Формування мікоризи є взаємовигідним  як для гриба, так і для рослини. Рослина надає мікоризним грибам вуглеводи, вуглекислий газ, за потребою ─ кисень, а гриб натомість надає рослині дозоване та збалансоване живлення, здійснює гормональну регуляцію, а також  захищає від патогенів.

Отже, симбіоз між грибом і рослиною відбувається в кореневій системі рослини і передбачає взаємний обмін перевагами між двома задіяними організмами: підживлення та створення середовища, сприятливого для корисних мікроорганізмів та несприятливого для патогенів та паразитів.

Види мікоризи

Існує кілька видів мікоризи: ектомікориза та ендомікориза.

Ектомікоризи – це гриби, які колонізують лише деякі види рослин, особливо дерева, утворюючи грибний шар поза рослиною, серед них ми згадуємо трюфелі.

Ендомикорізи, навпаки, є симбіонтами, які проникають всередину тканин рослини-хазяїна і відіграють вирішальну роль у здатності засвоювати живлення. Усередині клітин мікориза утворює розгалужені структури (арбускули) і яйцеподібні структури (везикули), тоді як зовні вона розширює міцелій, не виходячи за межі відстані в кілька сантиметрів від кореня. Ендомікоризи можуть колонізувати 95% видів рослин і представляють найбільший сільськогосподарський інтерес, оскільки вони можуть бути цінною допомогою для розвитку овочевих рослин та плодових дерев.

Мікоризи не можуть колонізувати рослини сімейства капустяних (капуста, брокколі, цвітна капуста, редька, ракета, …) та хеноподіацеї (шпинат, ребра, буряк, …). Отже, для цих видів овочів методика непридатна, хоча її можна успішно випробувати на всіх інших сімействах садових рослин.

Переваги мікоризи

Збільшення кореневої системи , яке може бути в сім разів обширніше, ніж у звичайної рослини.

Створення умов, сприятливих для життя корисних мікроорганізмів : деякі з цих мікроорганізмів керують перетворенням різних елементів харчування, необхідних рослині (прикладом є азотфіксуючі організми), інші мікроорганізми борються з поширенням патогенних мікроорганізмів (грибкові захворювання), інші все ще заважають нематодам.

Це передбачає надзвичайні переваги для рослини:

Краща здатність засвоювати поживні речовини (такі як азот, фосфор, калій, залізо, цинк, марганець, мідь) завдяки мікроорганізмам ризосфери. Отже, для вирощування буде потрібно менше добрив, що оптимізує речовини, що містяться в грунті саду, а також може покращити органолептичні якості овочів та ароматичних трав.

Краща стійкість до посухи завдяки більшій здатності поглинати та зберігати воду завдяки більш розвиненій кореневій системі. У саду це означає рослини, які потрібно поливати рідше і кращу реакцію на спеку літніх місяців.

Краща стійкість до грибкових захворювань , на противагу мікоризам з механічним бар’єрним ефектом.

Відлякуючий ефект на нематод , завдяки мікроорганізмам, що розвиваються між корінням мікоризованих садових рослин.

Менше страждань саджанців овочів при їх пересадці завдяки більш реактивній кореневій системі.

На закінчення: мікориза дозволяє рослинам бути більш енергійними та стійкими до більшості негараздів (від посухи до грибкових захворювань) на городі, зменшуючи потребу в добривах за допомогою цілком природної техніки. Справжня біологічна революція.

Заселяти спорами гриба-симбіонта можна як посівний, посадковий матеріал, так і кореневу систему рослин, які вже вегетують. Є кілька дуже важливих моментів, на які потрібно зважати на початковому етапі для того, щоб мікоризне партнерство відбулося:

  1. Наявність вологи в прикореневій зоні.
  2. Температура ґрунту не нижче 18 ˚С.
  3. Наявність у ґрунті розчинних фосфатів не більше 8%.
  4. рН ґрунту не нижче 5,3.
  5. Захист грибного препарату або оброблених рослин (посадкового матеріалу) від активного ультрафіолетового випромінювання (прямих променів сонця), тому що ультрафіолетові промені згубно впливають на спори.
  6. Сумісність із хімічними препаратами (дивитись на упаковці сумісність із діючими речовинами протравників).

Після того, як гриб, завдяки виділенням кореневої системи, активізується і вступить у контакт із кореневою системою, він стає практично невразливим і єдиною умовою його розвитку є наявність кореневої системи партнера.

Найбільш швидкий та ефективний спосіб для насичення популяціями мікоризи поля – застосування комплексу активних мікоризоутворювальних грибів Triсhoderma viride, Glomus sp., Tuber melanosporum на таких культур як соя, соняшник і кукурудза. І тут однією з найбільш вдалих є розробка українських вчених мікоризного препарату Біонорма Мікориза гранула

Використання даного препарату забезпечить покращення водного та мінерального живлення рослини на збідненому ґрунті та в посушливих умовах. Вже на початкових етапах може збільшити прибуток за рахунок прибавки врожаю і зекономити кошти на добривах. Крім того, мікоризація ґрунту працюватиме і на перспективу завдяки покращенню структури ґрунту, його оздоровленню, поліпшенню фітосанітарного стану.

 

Інші новини